Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickor och kvinnor som befinner sig i gängkriminella miljöer löper stor risk att utsättas för sexuell exploatering av gängmedlemmar, enligt Jämställdhetsmyndigheten. Foto: SVT

Gängkriminella säljer kvinnor för att lösa skulder

Publicerad

Flickor och kvinnor som befinner sig i gängkriminella miljöer löper stor risk att utsättas för sexuell exploatering av gängmedlemmar. Enligt Jämställdhetsmyndigheten finns flera exempel på övergrepp och sexhandel inom gängen.

Sedan 2021 har Jämställdhetsmyndigheten haft i uppdrag att stärka arbetet mot sexuell exploatering av barn, prostitution och människohandel.

I slutrapporten som presenteras i dag lyfter myndigheten hur gängkriminella medlemmar utnyttjar flickor och kvinnor sexuellt.

Det handlar både om kvinnor som redan befinner sig i prostitution och om unga tjejer utan tidigare erfarenheter. De luras in i sexhandeln av gängmedlemmar som utger sig för att ha en kärleksrelation med kvinnorna som de sedan exploaterar, enligt rapporten.

– De säljer tjejerna till varandra för sexuella handlingar och bjuder ut dem till personer i rivaliserande gäng eller för att betala av skulder, säger Sofie Kindahl, utredare vid myndigheten.

Jämställdhetsmyndigheten har inga exakta siffror för hur omfattande fenomenet är men säger att de får indikationer från yrkesverksamma om att den här typen av sexuell exploatering förekommer på flera platser i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.