Foto: euronews

Han pekas ut som hjärnan bakom attackerna

Uppdaterad
Publicerad

Franska myndighetskällor har identifierat 27-årige Abdelhamid Abaaoud, belgisk medborgare med marockansk bakgrund, som hjärnan bakom attackerna i Paris. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Abaaoud misstänks ha planerat och finansierat dåden. Han ska befinna sig i Syrien, enligt källor med insyn i utredningen.

Ytterligare två terrorister som deltog i attackerna i Paris har identifierats enligt AFP. En av dem ska vara en syrier som registrerades som flykting på Lesbos i Grekland i oktober.

Terrordåden i Paris – Teckenspråk

Förutom att hans pass låg bredvid kroppen efter explosionen vid Stade de France, så ska även fingeravtrycken matcha de som togs i Grekland, enligt den franske åklagaren.

Den andre är fransk medborgare och deltog i massakern på Bataclan. Han var känd av franska antiterrorutredare efter tidigare försök att ansluta sig till islamister i Jemen.

MISSTÄNKTA GÄRNINGSMÄN

– Sju terrorister dog i attentaten den 13 november. Sex av dem detonerade sina bombvästar och den sjunde sköts av polis.

– En av de döda är Ismail Omar Mostefai, 29 år. Han utlöste sin bombväst vid konserthallen Bataclan, där 89 människor dog. Flera släktingar till honom har gripits av polis.

– En man född 1995 utlöste sin bombväst vid Stade de France. Han namnges av Washington Post som Bilal Hadfi, som ska ha stridit för Islamiska staten i Syrien.

– Brahim Abdeslam, född 1984, utlöste sin bombväst vid café Comptoir Voltaire på Boulevard Voltaire. Han är fransk medborgare, bosatt i Belgien. och en av tre bröder misstänks ha varit inblandade i Parisdåden.

– Salah Abdeslam, den andre brodern, är internationellt efterlyst av belgisk polis och fransk polis har gått ut med namn och bild på honom. Han är född i Belgien men ska vara fransk medborgare och uppges vara farlig. Han misstänks vara en åttonde gärningsman.

– Den tredje brodern har gripits i Belgien. Det är oklart på vilket sätt som han är inblandad i dåden. Total ska sju personer ha gripits i Belgien för inblandning i attentaten.

– Fransk polis har inte lämnat några uppgifter om de övriga fyra döda gärningsmännen, två som dog vid konserthallen och två vid Stade de France.

Källor: Åklagarmyndigheten i Frankrike, Washington Post och BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris – Teckenspråk

Mer i ämnet