Här är budgetens vinnare och förlorare

Uppdaterad
Publicerad

Pensionärer, arbetslösa och ensamstående föräldrar ser ut att bli de stora vinnarna och höginkomsttagarna blir förlorarna.

Den nya budgeten innebär att de som i dag har en ansträngd ekonomi får mer pengar i plånboken och de som har mycket pengar får mindre. För en vanlig arbetstagare blir det generellt lite mindre i plånboken varje månad, kanske en hundralapp, menar Ylva Yngveson, expert inom privatekonomi på Pro Norna.

Vinnarna i den nya budgeten är pensionärer, arbetslösa och ensamstående föräldrar. Pensionärer får sänkt skatt, med som mest med 90 kronor per månad, och bostadstillägget kan höjas med max en hundralapp.

Sveriges nya regering – teckenspråk

Flera tusen kronor mer i a-kassa

Arbetslösa kan få flera tusen kronor mer i månaden om de är med i a-kassan. Både taket och golvet i a-kassan höjs.

Ensamstående föräldrar är ytterligare en vinnare. Underhållsstödet höjs nämligen med 300 kronor i månaden till 1.573 kronor. Stödet är nu 1.273 kronor och har inte höjts på över 15 år.

Men trots att Socialdemokraternas gick ut med vallöfte om höjt barnbidrag med 100 kronor så kommer det ingen höjning där.

Höginkomsttagare förlorare

Förlorare blir de som redan tjänar bra i dag. Marginalskatten höjs från 58 procentenheter till 61 procentenheter. Dessutom trappas jobbskatteavdraget ned för dem som tjänar mer än 50.000 kronor i månaden.

– Många tror att inte höginkomsttagare betalar särskilt mycket skatt, men de betalar mycket mer än den genomsnittlige löntagaren. Så det blir en stor förändring, säger Ylva Yngveson.

Stor förlust blir det också för de som pensionssparar privat. I budgeten sänks skatteavdraget för privat pensionssparande från 12.000 kronor per år till 1.800 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges nya regering – teckenspråk

Mer i ämnet