Foto: TT

Het debatt om rikspolischefen

Publicerad

Rikspolischefen Dan Eliasson borde få sparken. Det menade Moderatledaren Anna Kinberg Batra i dagens partiledardebatt. Hon rök ihop med statsminister Stefan Löfven (S) som säger att han har förtroende för Eliasson.

Oro, osäkerhet och otrygghet dominerade årets första partiledardebatt. Från vänster till höger lyftes försvarsförmåga och tuffare tag mot kriminella fram.

Sverige behöver fler poliser, minst 2000 fler. De behöver ha bättre betalt. Men det räcker inte. Polisen behöver också ha en ny ledning, säger Anna Kinberg Batra (M) och fortsätter:

Förtroendet för polisen minskar  har statsministern förtroende för rikspolischefen?

 Ja, jag har förtroende för myndighetschefen, svarade Löfven:

 Det är mycket signalpolitik från Anna Kinberg Batra  vi ökar resurserna till polisen men det är så att det finns inget lager att ta färdigutbildade polismän ifrån, de måste utbildas. En stor omorganisation tar lite tid.

Han talade om att bekämpa gängkriminalitet och lovade fyrdubblat minimistraff för handgranater.

 I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse, sade han.

Freja Salö

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.