Foto: TT

Hörselnedsatta saknar stöd i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Elever med hörapparat har problem med tekniken och att ljudnivån i klassrummen ofta är för hög. Det visar en undersökning som Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) gjort på skolor i Stockholms län tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset.

För lite mer än hälften av de 85 eleverna i studien fanns brister i tekniken vilket begränsade deras möjligheter att tillgodogöra sig utbildningen. Dessutom anpassade inte lärarna undervisningen efter eleverna med hörselnedsättning vilket gjorde att de gick miste om frågor och diskussioner i klassrummet.

– Skolornas verksamhet lever inte upp till skollagen, säger Håkan Bergkvist, samordnare vid SPSM till Sveriges Radios Ekot.

Han efterlyser hörselpedagoger som lärarstöd och en nationell handlingsplan för att förbättra ljudmiljöerna i landets skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet