Foto: TT/SVT

HRF om Medieutredningen: ”Oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

I sitt remissvar till Medieutredningen riktar Hörselskadades Riksförbund skarp kritik mot att utredaren vill att tillgänglighet inte ska vara ett villkor, utan upp till varje medieföretag.

Medieutredningen skriver i sitt förslag att om staten ställer villkor om tillgängliggörande så kan det få oönskade konsekvenser. Man menar att verksamheterna i stora delar av mediebranschen är ekonomiskt pressade och att staten i det läget inte bör göra situationen värre.

Utredningen föreslår istället att tillgänglighet ska vara upp till medieföretagens eventuella intresse, i form av en möjlighet att söka ett begränsat extra bidrag.

Teckenspråksvärlden

”Oacceptabelt”

I sitt remissvar skriver HRF att det är ”oacceptabelt” att den statliga medieutredningen sätter medieföretagens kortsiktiga ekonomiska intressen framför medborgerliga rättigheter och målen i regeringens funktionshinderpolitik.

HRF menar att det är en förlegad syn på tillgänglighet, och inte ett tänkesätt som man väntat sig i en utredning år 2016. HRF tycker att regeringen kraftfullt måste ta avstånd från resonemanget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet