Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler barn använder hudvårdsprodukter. Foto: Jacob Hansson

Hudvårdsboom bland barn – allt fler kunder under 13 år

Publicerad

Allt fler barn använder hudvårdsprodukter. Det visar SVT:s undersökning bland skönhetskedjan Lykos butiker. Trender på sociala medier märks allra mest bland de yngsta kunderna, enligt butikscheferna själva.

För över ett år sen började det märkas att de allra yngsta hudvårdskunderna blev allt fler. Det svarar alla de nio butikschefer för Lyko som SVT har varit i kontakt med, en skönhetskedja som är populär bland yngre målgrupper. Vissa av butikscheferna uppger att andelen kunder som är yngre än 13 år utgör uppemot 20 till 40 procent av kunderna.

SVT:s nyhetsprogram för barn och unga Lilla Aktuellt har frågat sin panel av tio till tolvåringar om de använder hudvårdsprodukter. De fick in över 300 svar och en majoritet svarade ja. Att de yngsta konsumenterna är känsliga för innehåll i sociala medier märks i handeln.

– Om någonting trendar på Tiktok så kan vi se att det börjar efterfrågas i butikerna, säger Erica Wredberg, chef för butiksverksamheten på Lyko. Hon säger också att barnen mest är intresserade av facemists, serum och produkter med snigelslem.

Finns risker

Men det finns risker med att hudvård blivit trendigt bland barn. Parfymeringsämnen, konserveringsmedel och syror kan leda till hudsjukdomar och allergier. Det menar hudläkare som SVT pratat med.

Butikerna kan inte ta ansvar för vilka produkter barn bör undvika att köpa, menar Erica Wredberg.

– Ansvaret för barnens inköp ligger hos föräldrarna. Sen kan vi i handeln hjälpa till och stötta såklart. Vi följer de regler och restriktioner som finns, och vi kan ju inte förbjuda köp, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.