Inga framsteg nå behövande i Syrien

Publicerad

Inga framsteg kan skönjas i arbetet för att internationell hjälp ska nå de mest behövande i det krigshärjade Syrien. Slutsatsen dras av FN-chefen Ban Ki-Moon i en ny rapport.

Samtidigt konstaterar han att säkerhetsläget i landet förvärras och att vare sig regeringssidan eller rebeller följer kraven i antagna FN-resolutioner.

Utan att berätta hur kräver Ban att säkerhetsrådet tar i tu med ”dessa flagranta överträdelser av internationell lag”.

3,5 miljoner saknar mediciner

Ban skriver att 3,5 miljoner människor fortfarande saknar tillgång till sådant som basvaror och mediciner. Samtidigt varnar han för att säkerhetsläget förvärras, och manar i synnerhet regeringssidan att släppa in de internationella hjälporganisationerna.

FN-chefen oroas även av att såväl rebeller som regeringen fortsätter att belägra tätbefolkade områden. Ban skriver att det är ”skamligt att nära en kvarts miljon människor tvingas leva under sådana förhållanden”.

”Människor dör i onödan varje dag”, slår han fast i rapporten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.