Foto: TT

Irland röstar om homoäktenskap

Publicerad

Irland ser ut att vara på väg att bli det första landet i världen att godkänna enkönade äktenskap genom folkomröstning. Inför dagens referendum leder ja-sidan stort i samtliga opinionsmätningar.

Irland har länge betraktats som ett av Västeuropas mest konservativa länder. Men under de senaste två decennierna har stödet för homo- och bisexuellas rättigheter vuxit sig allt starkare.

Ja-sidan har vind i seglen inför folkomröstningen. I en opinionsmätning gjord för tidningen Irish Times för några dagar sedan fick man 58 procent av rösterna mot 25 för nej-sidan. 17 procent var fortfarande osäkra på vilken sida de skulle rösta. I två andra opinionsmätningar fick ja-sidan över 60 procent.

Politiska partier över hela skalan stödjer homosexuellas rättigheter. Flera kända personer har passat på att ”komma ut ur garderoben” under kampanjen, däribland Irlands hälsominister och en tv-journalist.

Den katolska kyrkan hade tidigare ett starkt grepp över irländarna. Men efter avslöjandena om sexövergrepp mot barn de senaste åren verkar luften ha gått ur, och kyrkan håller en låg profil i kampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.