Israel kallar hem sin ambassadör

Publicerad

Den svenska regeringens erkännande av staten Palestina fortsätter att väcka starka reaktioner. Israel kallade på torsdagen hem sin Sverigeambassadör för samtal.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz kan återkallandet bli permanent. Tidningen skriver att den israeliske utrikesministern har funderingar på att kalla hem ambassadören för gott och nedgradera de diplomatiska förbindelserna med Sverige.

Samtidigt välkomnade palestinierna erkännandet och kallade beslutet för historiskt och modigt.

SVT:s utrikespolitiska kommentator Bo-Inge Andersson tror att Israels kraftiga reaktion handlar om att Sverige har gått i täten för något som kan sprida sig till andra EU-länder – Frankrike, Spanien och Irland har nämnts, enligt Andersson.

Utrikesminister Margot Wallström säger till SVT att det inte är helt oväntat att Israel vill markera, men att hon tror att Israel kommer att kunna upprätthålla goda förbindelser med Sverige när dammet har lagt sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.