Foto: TT

Ja till produktinformation på teckenspråk

Uppdaterad
Publicerad

Ett svenskt tillgänglighetsföretag har lyckats få det stora amerikanska företaget Apple att tillåta produktinformation på teckenspråk i App Store, skriver Dövas Tidning.

Bakgrunden är att Apple först sade nej när det lilla svenska tillgänglighetsföretaget Omnitor önskade att ha information på teckenspråk i App Store om hur man använde deras app för totalkonversation med video, realtidstext och ljud. Orsaken till att Apple sade nej var att det var i strid med deras riktlinjer. Detta trots att video med text och ljud sedan tidigare fick läggas ut i App Store.

Omnitor ansåg att det var diskriminerande för deras målgrupp att inte kunna få appinformation på teckenspråk, skriver Dövas Tidning.

Då vände sig Lisa Åström från Omnitor till Telecommunications for the Deaf och Telecommunication Access Program vid Gallaudet-universitetet. De kopplade i sin tur henne till rätt personer inom det amerikanska dövförbundet och på Apple. Till sist ändrade sig Apple.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet