Foto: Privat

Julia hittades livlös i badkaret

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Julia hittades livlös i ett badkar på sitt elevhem i Örebro. Nu har polisen upprättat en anmälan om vållande till annans död.

Julia kom från Gnesta, men gick på gymnasiet i Örebro. Hon var multihandikappad och led bland annat av en halvsidesförlamning och epilepsi. På grund av sina behov bodde hon på ett elevhem.

– Personalen ringde halv tio på kvällen och berättade att det hänt en olycka med Julia i badet. Jag förstod aldrig allvaret utan trodde att hon fått i sig för mycket vatten. Det var först när jag kom till sjukhuset som jag förstod vad som hade hänt, säger Julias mamma Jeanette till Svt Örebro.

Enligt Aftonbladet, som var först att rapportera om ärendet, tog det 20 minuter innan personalen hittade Julia.

Läkare kontaktade polisen

Några dagar efter Julias död kontaktades Örebropolisen av läkaren som obducerat kroppen. Läkaren ansåg att polisen skulle titta närmare på dödsfallet, då hennes skador inte kunde kopplas till hennes sjukdomshistorik.

 Det första jag la märke till var att hon hade ett stort blåmärke från kinden till hakan. Och obduktionen visade att hon hade dött av ett hårt slag mot tinningen och fått hjärnblödning, säger Jeanette till Svt Örebro.

Polisen har tittat närmare på dödsfallet och konstaterat att det inte rör sig om något mord.

 Jag har tittat på om någon direkt orsakat hennes död – genom att knuffa eller liknande, men det finns ingenting som tyder på det, säger Åsa Berggren, utredningschef vid lokalpolisområde Örebro till Svt Örebro.

Vållande till annans död

I måndags, efter kontakt med Jeanette, upprättade polisen en anmälan om vållande till annans död för att kunna utreda om något fel begåtts. Samma dag anmälde Jeanette elevhemmet till Inspektionen till vård och omsorg, IVO.

Även Örebro kommun som ansvarar för elevhemmet ska ha lämnat in en anmälan till IVO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.