Foto: TT

KS granskar kirurg

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska universitetssjukhuset ska granska den kritiserade KI-kirurgen, Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset, uppger sjukhuset för TT.

Utredningen ska ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter kommer även oberoende, externa experter att ingå i utredningen.

Utredningens syfte, skriver sjukhuset, är att ”klarlägga omständigheterna” då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas i dag på ett sjukhus i USA.

FAKTA: OMSTRIDD KIRURG

Kirurgen Paolo Macchiarini gjorde sig ett namn, bland annat via publiceringar i den vetenskapliga tidskriften Lancet, efter att ha transplanterat konstgjorda luftstrupar. Tre av operationerna gjordes vid Karolinska universitetssjukhuset.

Men flera patienter dog och snart uppstod misstankar om forskningsfusk. Det visade sig också att Paolo Macchiarini inte hade sökt om etiskt tillstånd.

Den oberoende utredning som först tillsattes bekräftade misstankarna, men KI:s rektor Anders Hamsten valde att bortse från utredarens slutsats och friade i fjol kirurgen från fuskmisstankarna. Det faktum att etiska tillstånd saknades förklarades med att operationerna var att betrakta som sjukvård, inte forskning, trots att dessa publicerats i vetenskapliga tidskrifter.

En brottsutredning pågår också mot kirurgen, som misstänks för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Macchiarini-skandalen Teckenspråk

Mer i ämnet