Foto: SVT

Kritik mot Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad

Publicerad

I mars är det sju år sedan Örebro kommun utropade sig till Europas teckenspråkshuvudstad. Fast det råder delade meningar om Örebro egentligen lever upp till den självutnämnda titeln. Flera teckenspråkiga personer som SVT Nyheter Örebro har pratat med tycker att utvecklingen går för långsamt.

Lennart Bondeson (KD) är politiskt ansvarig för frågan. När han får frågan om Örebro verkligen kan kalla sig Europas teckenspråkshuvudstad kan han räkna upp flera saker som hänt sedan 2010 då politikerna själva utnämnde staden.

– Till exempel så har vi höjt kompetensen när det gäller teckenspråk på servicecenter, när det gäller kulturskolan finns det kurser på teckenspråk, säger han. Vi har haft dialoger och samråd med den här gruppen, vilket vi ska ha utifrån den första handlingsplanen, och mycket annat smått och stort.

Teckenspråksvärlden

”Blev väldigt överraskad”

Beslutet att utropa Örebro som Europas teckenspråkiga huvudstad applåderades av stadens teckenspråkiga medborgare, till en början.

– Man blev ju väldigt överraskad, säger Johanna Mauritzson, ordförande i Dövas förening Örebro. Både jag och alla andra som bor i Örebro, vi döva medborgare. Sen kände vi att det var det inte fanns något vidare innehåll i det direkt.

Flytt av förskola upprörde

Missnöjet över hur Örebro kommun behandlar de döva, hörselskadade och teckenspråkiga har lyfts flera gånger det senaste åren.

Exempelvis blev det stora protester när den teckenspråkiga förskolan Kattungen skulle flyttas.

Protesterna blev extra starka eftersom de döva och hörselskadade kände sig överkörda och förbisedda av politikerna, att beslut som rör dem fattas utan att någon med kompetens och kunskap om döva konsulteras.

– Det är klart att det är mycket som återstår, säger Lennart Bondeson (KD). Jag vet att det finns synpunkter och en del kritik och den måste man vara ärlig att ta emot. Men hade vi inte tagit det här intiativet 2010 hade vi inte kommit där vi är idag. 

”Använd anställd kompetens”

Det finns flera saker som Johanna Mauritzson tycker att Örebro kommun borde satsa på när det kommer till att vara en teckenspråkig huvudstad.

– För det första: Örebro kommun har anställt döva personer med kompetens, använd dem. För det andra: börja inkludera döva med kompetens i startprocessen av ett beslut. Så att man kan påverka dövas liv och vardag. Börja med det, ta det på allvar och inte bara tomma ord, säger hon.

Ny handlingsplan på gång

Just nu pågår arbetet med en ny handlingsplan för Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad. Utkastet till handlingsplanen har tagits fram av en döv person som är anställd av Örebro kommun som konsult.

Den färdiga handlingsplanen ska det tas beslut om i Örebro kommun under första halvan av 2017 enligt Lennart Bondeson (KD).

SVT Nyheter Örebro

Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad – här är något av det som har hänt

2009 – Sverige får en ny språklag där det står att teckenspråket ska ha samma ställning i samhället som de fem minioritetsspråken

2010 – Lars O Molin, då ordförande i kommunfullmäktige i Örebro kommun, utropar Örebro till Europas teckenspråkshuvudstad, på konferensen ”Har du något att säga? Se då till att folk kan lyssna!” Som stöd för utropandet finns en avsiktsförklaring underskriven av Örebro Universitet, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Regionförbundet Örebro och Örebro läns landsting (de två senare bildar numera region Örebro län).

2010- Melodifestivalens deltävling ”andra chansen” som spelas in i Örebro teckenspråkstolkas.

2011 – En samrådsgrupp där Dövas förening i Örebro och andra intresseorganisationer deltar.

2012 – Visukalen FAME spelades på Örebro teatern

2013 – Kommunstyrelsen beslutar om att anta en handlingsplan för hur kommunen ska jobba med Örebro som Europas teckenspråkshuvudstad under 2013 och 2014

2013 – Kommunfullmäktiges sammanträden teckenspråkstolkas för första gången

2014 – En konsert med Signmark, döv hiphopartist från Finland genomförs i Örebro.

2015 – Demonstration mot beslutet att den teckenspråkiga förskolan Kattungens verksamhet ska flyttas till Lillån.

2015 – Showen Wonderland visas på fasaden till Örebro teater.

2016 – Elever på riksgymnasiet för döva och hörselskadade protesterar mot att undervisningen flyttas från Risbergska skolan till Tullängsskolan mitt i terminen. Protesterna ledde till att eleverna fick gå kvar på Risbergska skolan terminen ut.

2016 – Elever på Birgittaskolan protesterar mot planerna på att skolan ska dela lokaler med en grundskola för hörande elever.

2016/2017- En ny handlingsplan för hur Örebro kommun ska arbeta med Europas teckenspråkshuvudstad arbetas fram. Tanken är bland annat att den ska vara med långsiktig än den förra handlingsplanen och är framtagen av en konsult med dövkompetens. Beslut om handlingsplanen kommer förmodligen tas någon gång under första halvan av 2017.

Källa: Örebro kommun, Thomas Ljungberg samt SVT nyheter Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet