Foto: TT/SVT

Långvarigt lidande efter massakern på Utöya

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter massakern på Utöya är tillvaron fortfarande tuff för många av de 495 överlevande. Forskarna har överraskats över hur hårt traumat har drabbat dem som överlevde, och hur lång tid symptomen funnits kvar.

– Det har tagit betydligt längre tid att läka än vad vi förutsåg, säger psykiatriprofessorn Grete Dyb som har följt de överlevande.                                                       

Några månader efter massmordet hade 70 procent stora problem med ångest och depression. Efter 30-31 månader var andelen fortfarande 20 procent.                                         

Terrordåden i Norge teckenspråk

En av sex hade posttraumatiskt stresssyndrom efter 30-31 månader. 

Det var på eftermiddagen den 22 juli 2011 som den Anders Behring Breivik utlöste en bomb i de centralt belägna regeringskvarteren i Oslo. Åtta personer dödades och många fler skadades i dådet. Efter bomdådet i den norska huvudstaden körde Behring Breivik till den lilla ön Utöya, där Arbeiderpartiets ungdomsförbund arrangerat sitt traditionsenliga sommarläger.

Över 500 ungdomar befann sig på ön, då den norske massmördaren klev i land och därefter började skjuta urskillningslöst.

69 ungdomar miste livet i massakern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Norge teckenspråk

Mer i ämnet