Läraren anklagas för nya sextrakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Den lärare som anklagas för sextrakasserier på två dövskolor gjorde sig under sommarens Deaflympics skyldig till nya sextrakasserier, det skriver Expressen.

Den utpekade läraren har sedan länge haft en tung post inom Svenska Dövidrottsförbundet, SDI, och under sommarens Deaflympics ska han muntligen ha sextrakasserat en person i den svenska truppen. I en enkätundersökning där alla OS-deltagare fått svara på frågor om hur de upplevt förbundets insats under spelen skriver en deltagare: ”Tyvärr så finns det en person (namn på gymnastikläraren), som jag tycker ska avgå, fick många kommentarer som var sexistiskt lagda och det var INTE ok!!!!”

SDI mörkade

Händelsen diskuterades intensivt på ett styrelsemöte i oktober, när man gick igenom enkäten. Gymnastikläraren, som var med på mötet, reagerade kraftigt på kommentaren och krävde att den skulle tas bort. Enligt Expressens källor diskuterades också att stryka kommentaren, men det förnekas av SDI. Inte ett ord om sextrakasserier hamnade dock i mötesprotokollet.

Sextrakasserier på dövskolor teckenspråk

När Expressen först bad om en kommentar från SDI om lärarens påstådda sextrakasserier svarade SDI: ”Vi har förstått att det handlar om händelser som inträffat på (gymnastiklärarens namn) arbetsplats och inte inom Svenska Dövidrottsförbundets verksamhet”.

Ledamot tvingades lämna

Under samma styrelsemöte i oktober lade dåvarande styrelseledamoten Thomas Spogardh fram en lång rad vittnesmål om sexuella ofredanden från tidigare elever på Manillaskolan, enligt Expressen.

– Jag berättade allt. Alla detaljer, allt. Lade alla korten på bordet, bekräftar Spogardh för Expressen.

Han förklarade att han tyckte att det var viktigt att vara kvar i minst två år för att reda ut sexhärvan inom dövskolorna och dövidrotten. Bara två veckor senare tvingades Spogardh lämna styrelsen efter tolv år.

När Expressen konfronterar Dövidrottsförbundet med de nya uppgifterna ber man om ursäkt för att man lämnat ett felaktigt svar. Styrelseledamot Mona Riis:

– Vi ber om ursäkt om det blev feltolkat, vi menade att dittills hade ingen anklagelse om sexuella övergrepp skett direkt till SDI utifrån och denna utvärdering var det första konkreta tecknet på att han inte agerat korrekt som ledare inom SDI.

Expressen: Varför utelämnades ärendet från styrelseprotokollet?

– Det kom inte som en handling till styrelsebordet utan som en rapport via e-post från webbtjänsten. Vi har sedan diskuterat detta innan styrelsemötet då man diskuterade situationen om de anklagelser som fanns, så därför finns det inte protokollfört vilket är beklagligt.

”Var inte ens där hela tiden”

Den utpekade gymnastikläraren svarar via sin advokat att han ”inte gjort sig skyldig till sexistiska kränkningar eller kommentarer.” Han ”ser fram mot en extern utredning i saken utav objektiv myndighet där han utan att vara bunden av sekretess kan lägga fram sin sak.”

Han tonar också ned sin roll under Deaflympics och skriver ”han var inte ens där hela tiden”. Vidare: ”Då han var där vistades han i princip inte med deltagarna utan var med andra personer på annat håll.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sextrakasserier på dövskolor teckenspråk

Mer i ämnet