Foto: TT

LO ska lansera låglönesatsning

Uppdaterad
Publicerad

LO-styrelsen har kommit överens med förbunden om en låglönesatsning inför vinterns lönerörelse. Dessutom ska omställningsförsäkringen omfatta även de sjuka.

Beslutet om att gå fram med gemensamma krav fattades efter ”en väldigt lång debatt” inom LO och de 14 förbunden, sade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på en presskonferens.

– Det är naturligtvis en väldig framgång för vår federation, för vårt LO, säger han.

Gynnar kvinnor

Låglönesatsningen innebär att de som tjänar under 24.000 kronor i månaden ska få del av en större summa ur lönekakan.

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson säger att den låglönesatsning som nu presenteras innebär att 50 procent av LO:s kvinnor kan få del av den här satsningen.

Vill öka anställningstryggheten

Övriga gemensamma avtalskrav är förhandlingar med arbetsgivarna om avtalsförsäkringar och avtalspensioner. Omställningsförsäkringen ska omfatta även de sjuka, enligt ytterligare ett gemensamt LO-krav.

Trygghet i form av färre tillfälliga anställningar och liknande vill LO-förbunden också lyfta fram. Men förbunden har olika problem med dessa frågor. Därför tillsätter LO en arbetsgrupp för att undersöka hur LO ska göra för att nå målet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.