Foto: SVT

Malmöföretag Sveriges mest anmälda

Uppdaterad
Publicerad

Ett Malmöföretag har hittills i år anmälts närmare 200 gånger till Konsumentverket av kunder som känner sig lurade av telefonförsäljare. – Det är väldigt fula metoder som används, konstaterar Carolina Andersson, processråd vid Konsumentverket.

Försäljaren lovar att personen samlat på bonus som leder till en tävlingsfinal, och kommer med nya löften kopplat till ”gratiserbjudanden”, som senare visar sig vara en prenumeration.

Företaget har på kort tid bytt namn från Aktieboken till Lev Väl Hälsokost till Maximera TM. Sen januari i år har 200 kunder har hört av sig till Konsumentverket, vilket gör bolaget till det mest anmälda i år. Carolina Andersson, processråd, är väl medveten om metoderna. Att utlova vinster kallar hon ”ren lögn”.

Har stämt företaget

Konsumentverket har stämt bolaget och i väntan på rättegång har tingsrätten i Stockholm fattat beslutet att förbjuda bolaget att ”skapa intryck av att konsumenten vunnit eller kommer att vinna ett pris...”. Företaget förbjuds också att kräva betalning för abonnemang på produkter som konsumenten inte beställt. Om bolaget bryter mot förbudet kan de få betala böter på upp till en miljon i veckan.

Lev Väl Hälsokost och Maximera står också på Konsumentverkets varningslista över företag som konsumenterna har problem med.

”200 anmälningar inte mycket”

Ägaren skriver i ett mejl till SVT att 200 anmälningar inte är mycket med tanke på att företaget har haft kontakt med 120.000 kunder. ”200 är bara 0.16 procent av alla våra kunder”.

Han meddelar också att han nu lagt ner all verksamhet i Sverige och att han planerar att stämma Konsumentverket och ”media” för förtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.