Foto: Malmö stad / Jonas Andersson

Malmös lucia jobbar med döva

Publicerad

Johanna Holm Boström har blivit utsedd till Malmös lucia 2016. Till vardags jobbar hon som undersköterska på ett äldreboende för döva.

– Det kändes otroligt stort! Jag blev väldigt glad och överraskad när jag fick veta att jag blivit Malmös Lucia, berättar Johanna Holm Boström för Nyhetstecken.

Johanna tror att utnämningen av just henne kan ha betydelse även för andra människor.

Teckenspråksvärlden

– Det betyder ju väldigt mycket för dövkulturen och för hörselskadade. Jag är ju en av de första luciorna som är hörselskadad, säger hon till Sydsvenskan.

Det var Johannas moster som nominerade henne till tävlingen. Detta för att hon tyckte att Johanna har gjort ett bra arbete för Malmö stad.

Kommittén tyckte precis som mostern att Johanna Holm Boström genom sitt arbete på äldreboendet och i olika intresseorganisationer verkat för hörselskadades jämställdhet och delaktighet i samhället, enligt Sydsvenskan.

– Jag jobbar som undersköterska på avdelningen Dalen på Lindängelund. Avdelningen är för döva, berättar Johanna.

Malmös lucia kommer att framträda tillsammans med en kör bestående av sistaårselever från Latinskolan. Cirka 70 framträdanden ska hinnas med.

Årets luciatåg kommer att bjuda på en nyhet – en av sångerna kommer att teckenspråkstolkas.

FAKTA:

Malmös lucia arrangeras av Malmö latinskola i samarbete med Malmö Citysamverkan och Malmö stad.

Malmös lucia kröns vid en ceremoni på Gustaf Adolfs torg lördag 26 november kl 16.35.

Den 13 december åker hon med sitt följe i kortege genom centrum med start framför Johannes kyrka kl 17.30.

Källa: Sydsvenskan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet