Foto: TT

”Man tycker att det är lite skämmigt att höra dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 1,4 miljoner personer i olika åldrar i Sverige har nedsatt hörsel. Men många låter bli att testa hörseln, trots att de skulle behöva det. Men det vill Hörselskadades Riksförbund ändra på under hörselveckan som pågår just nu, berättar SVT:s Tvärsnytt.

Det är inte alltid lätt att höra i en bullrig miljö eller när många pratar samtidigt. Hörseln kan ha försämrats utan att man tänkt på det så mycket.

– Vi vill uppmana folk att testa sin hörseln, om man känner att man inte hör så bra, säger Birgitta Svensson, ordförande i Hörselskadades förening i Örebro.

Teckenspråksvärlden

Förbundet har också tagit fram ett test på sin hemsida och en app ”Hörseltestaren” som man kan ladda ner gratis till sin mobil. Och Birgitta Svensson menar att det finns många som skulle behöva hjälpmedel, men av olika anledningar har de inte sökt hjälp.

– Det hänger förmodligen ihop med att man tycker att det är lite skämmigt att höra dåligt så därför drar man sig nog för att kolla sin hörsel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet