Foto: SVT

Många struntar i att polisanmäla vardagsbrott

Publicerad

Det finns ett stort mörkertal i statistiken över vardagsbrott som bostadsinbrott, misshandel och skadegörelse. Mer än vart tredje brott anmäls aldrig till polisen, enligt en undersökning som försäkringsbolaget If har låtit göra.

If säger att det är fler än de trott. Polisen har svårt att lösa vardagsbrott, och If menar att det är väldigt allvarligt om folk inte tycker att det är någon idé att anmäla ett brott.

Stora mörkertal

Varje år anmäls 700.000 vardagbrott, enligt den officiella statistiken. 33 procent av inbrotten i bostad, källare eller vind anmäls inte. När det gäller skadegörelse av tomt eller fastighet är mörkertalet 49 procent, och vid trafikolyckor eller smitning där bilen har blivit skadad så är mörkertalet hela 58 procent.

Viktigt att anmäla

– Det är mycket viktigt att anmäla brott till polisen. Både för att polisen ska kunna tillsätta rätt resurser till att lösa brotten och för att om någon grips så innebär det att den personen inte begår fler brott just då, säger Caroline Uliana, presschef på If.

 Ett brott är inte bara en ekonomisk fråga. Om ett brott kan klaras upp så innebär det också en upprättelse för den som blivit drabbad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.