Foto: Scanpix

Militärkuppen godkänns ej av Bildt

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesministern Bildt vill inte godkänna det militära ingripandet som avsatte Egyptens president Mohammad Mursi.

”Vi kan självfallet aldrig ge vårt godkännande till militära ingripanden av denna art, och det även om det nog kan finnas skäl att tro att detta ingripande har brett stöd i delar av det egyptiska samhället”, skriver utrikesminister Carl Bildt i sin blogg på torsdagsmorgonen.

EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetsfrågor möts nu för att diskutera vad unionen ska göra, skriver Bildt.

Oro i Egypten Teckenspråk

UD avråder från resa

Utrikesdepartementet avråder samtidigt från icke nödvändiga resor till Kairo, Alexandria, Port Said och Suez. Däremot omfattar inte avrådan transit via Cairo International Airport.

Varierande reaktioner

Omvärldens reaktioner på kuppen i Egypten varierar. Flera av staterna vid Persiska viken har välkomnat militärens ingripande. Kung Abdallah av Saudiarabien har sänt ett gratulationstelegram. USA:s president Barack Obama sade däremot att han är ”djupt oroad” över händelseutvecklingen och uppmanade egyptierna att snabbt återinföra ett valt styre. FN-chefen Ban Ki-Moon vädjade om respekt för de mänskliga rättigheterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oro i Egypten Teckenspråk

Mer i ämnet