Foto: SVT

Miljonbedrägeri med stulna bank-id

Publicerad

Tolv personer har åtalats för grova bedrägerier med bank-id sedan de kapat två kända svenska finansmäns konton. 5,5 miljoner kronor har flyttats över till ligans egna konton, säger åklagaren till SVT.

Bank-id har snabbt blivit populärt och tjänsten ska vara säker. Men alla led i kedjan är inte helt säkra. Det visar ett snillrikt bedrägeri mot två kända svenska finansmän. Deras konton länsades efter att ett antal unga bedragare överlistat systemet

Bedragarna har beställt e-legitimationerna av Telia och sedan troligen stulit de rekommenderade breven ur offrens brevlådor.

En del av pengarna har förts utomlands och har inte återfunnits. Den 23-årige huvudmannen har köpt en Bentley för 750.000 kronor, som tagits i beslag.

Polis kritiserar dåliga id-handlingar

Hur 20-åringarna lyckades få ut de rekommenderade breven, som alltså var adresserade till två män i 55 till 65-årsåldern, lyckades polis och åklagare aldrig reda ut eftersom butikernas kamerainspelningar har raderats.

Polisen har även hört butiksbiträdena, men de kommer inte ihåg när de lämnade ut de rekommenderade breven.

Polisen har tidigare kritiserat svenska id-handlingar för att de är så lätta att förfalska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.