Foto: TT

Narkolepsidrabbade blir utan ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 30 personer, 19 av dem barn, som drabbades av narkolepsi sedan de vaccinerats mot svininfluensa blir utan ersättning. Skälet är att deras symptom upptäcktes för sent.

Läkemedelsförsäkringen, som ska avgöra vem som blivit sjuk av vaccinet, har satt gränsen till åtta månader. Alldeles för snävt anser flera läkare, enligt Svenska Dagbladet.

Försäkringsbolaget går efter när de drabbade sökt läkare, inte efter när symptomen först uppträdde. De drabbade får själv försöka bevisa att de var sjuka och hade symptom inom åtta månader efter vaccinet.

Svininfluensan – Teckenspråk

Det privata försäkringsbolaget har slagit fast att vaccinet inte är orsaken om det gått mer än åtta månader när prognosen fastställs.

Förra året lovade regeringen och Socialdemokraterna att alla som blivit sjuka av vaccinet skulle få ersättning även om Läkemedelsförsäkringens maxgräns överskreds. Socialminister Göran Hägglund vill i dag inte kommentera den uppgiften, skriver SvD.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svininfluensan – Teckenspråk

Mer i ämnet