Foto: SVT

Nationella riktlinjer för endometrios

Publicerad

Vården för sjukdomen endometrios måste bli bättre. Det menar regeringen som i dag beslutar att ge sex miljoner kronor åt Socialstyrelsen för att ta fram nationella riktlinjer för den ärftliga sjukdomen.

Var tionde kvinna i fertil ålder är drabbad av endometrios och beslutet kommer efter larm om allvarliga missförhållanden inom vården.

Trots att ungefär 200.000 svenskar lider av sjukdomen är den svenska vården mycket dålig på att upptäcka och behandla den. I dag tar det i snitt sju till nio år innan patienterna får en korrekt diagnos.

– Det är helt uppenbart att endometriosvården behöver förbättras, säger folkhälsominister Gabriel Wikström till SVT Nyheter.

Stora missförhållanden

De senaste åren har både patienter och expertläkare slagit larm om stora missförhållanden inom endometriosvården. Det handlar om orimligt långa väntetider och vårdpersonalens stora kunskapsbrister om sjukdomen.

De nya riktlinjerna ska ge en mer jämställd och jämlik vård. Beskedet lär glädja den stora grupp patienter och expertläkare som efterlyst nationella riktlinjer för endometrios.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.