Foto: Jessica Gow / TT

Nu är vi 10 miljoner svenskar

Uppdaterad
Publicerad

Den historiska siffran är uppnådd. I Sverige bor nu tio miljoner människor, enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som bekräftade klockan 7.47 på fredagen.

Uträkningen baseras på hur många personer som är folkbokförda i Sverige och tar hänsyn till bland annat nyfödda, avlidna och inflyttade. Men att säga exakt vem det var som blev Sveriges tio miljonte invånare eller när går inte, på grund av fördröjning av inrapportering av uppgifter och beslut om hur många som är folkbokförda i Sverige.

– Det är lika troligt att det är en nyfödd eller en person som är invandrad och folkbokförd, säger Linus Garp, utredare på Statistiska Centralbyrån.

Snabb ökning

1969 var vi åtta miljoner invånare och det tog 35 år innan vi blev nio. Men mellan nio och tio har det gått snabbt.

– Det beror på att det är fler som föds än vad som dör och att invandringen är högre än utvandringen, säger Linus Garp.

Befolkningen ökar nu i snitt med en ny invånare varannan minut och enligt SCB:s prognoser kommer ökningen att fortsätta.

– Elva miljoner blir vi enligt våran senaste prognos 2024. Det är ju en ökning som i så fall skulle vara den snabbaste befolkningsökningen någonsin, säger Linus Garp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.