Foto: TT Nyhetsbyrån

Nya anklagelser på Manillaskolan

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen kring de statliga dövskolorna växer. Nu utreds ännu en anställd på Manillaskolan för sexuella trakasserier.

Uppgifterna om den anställde kom fram under de krismöten som hölls under förra veckan, då flera elever bad om enskilda samtal, skriver Expressen.

”Medarbetaren har närmat sig en elev på ett kränkande och olämpligt sätt. Det gjorde att vi valde att agera”, skriver skolan i ett brev till föräldrar.

Sextrakasserier på dövskolor teckenspråk

Överväger polisanmälan

– Ja, det stämmer, vi informerade föräldrarna om detta i fredags, säger Manillaskolans rektor Eva Mari Halén till. Vi har skickat hem medarbetaren och gjort en anmälan till personalansvarsnämnden. De direkt berörda är kontaktade och erbjuds stöd. Vi överväger polisanmälan.

Enligt källor till Expressen har det även tidigare kommit anmälningar om den anställde. Det första kom redan 2010, och ytterligare larm tidigare i år. Trakasserierna ska ha skett både på och utanför skoltid. Bland annat ska det ha handlat om sexskämt med barnen och sexuella lekar.

Sexuell skolmiljö

Expressen skriver också att flera tidigare elever har vittnat om att Manillaskolan länge har haft en starkt sexuellt influerad skolkultur. Det har larmats om det genom åren och flera elever har beskrivit hur vuxna, främst den idrottslärare som tidigare stått i fokus, har skapat en kultur med sexmobbning och sextrakasserier både bland vuxna och elever.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sextrakasserier på dövskolor teckenspråk

Mer i ämnet