Foto: TT

Nya kostråden: Skär ned på köttätandet

Uppdaterad
Publicerad

Ät mer grönsaker och minska på köttet – då kan liv räddas, enligt Livsmedelsverkets nya kostråd, som presenterades i dag.

-Vi vill ha en förskjutning från mycket mat från djurriket – kött och mjölk och den sortens mat – till mer mat från växtriket, alltså frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, säger Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket till SVT.                                                     

Ambitionen är att få bukt med galopperande folksjukdomar som diabetes och fetma.

-Skulle vi få folk att följa de här råden så skulle vi kunna rädda tusentals människoliv, hävdar Åsa Brugård Konde.                                                                       

Det finns enligt henne massor av studier som visar att grönsaker minskar risken för olika sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, vissa former av cancer och flera andra kroniska sjukdomar.                                                                  

-Mängden av kött måste vi begränsa till högst 500 gram tillagat kött i veckan.

Förslagen ska nu ut på remiss och beräknas kunna antas i början av nästa år.

LIVSMEDELSVERKETS NYA KOSTRÅD

* Ät grönare

* Ät lagom mycket.

* Rör på dig minst 30 min varje dag.

Öka:

Grönsaker och baljväxter, minst 500 gram/dag

Frukt och bär

Fisk och skaldjur, 2-3 gånger/vecka

Nötter och frön

Byt ut:

Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot

Spannmålsprodukter av fullkorn

Smör, smörbaserade matfetter mot

Vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter

Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter

Begränsa:

Charkprodukter rött kött, högst 500 gram/vecka.

Drycker och livsmedel med tillsatt socker

Salt

Alkohol

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.