Foto: TT

Nya möten med talmannen i dag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att han samrått med de vice talmännen under förmiddagen kommer han vid lunchtid att hålla korta uppföljande samtal med företrädarna för samtliga riksdagspartier.

Trots låsta positioner blocken emellan och Sverigedemokraternas vågmästarposition väntas S-ledaren Stefan Löfven ändå få uppdraget att bilda regering och allt tyder på att det blir en minoritetsregering med S och MP.

Centerpartiet kommer inte att sätta sig i en S-ledd regering. Det upprepade C-ledaren Annie Lööf i morse. -Vi kommer heller inte att rösta ja till en socialdemokratisk budget, förklarade hon.

Val 2014 – Teckenspråk

Folkpartiets ledare Jan Björklund stänger inte dörren för samarbete i enskilda frågor, men är samtidigt tydlig med att han kan tänka sig att gå emot S i en av de viktigaste frågorna: Budgeten.

38 procent av de rödgröna partiernas väljare och 21 procent av samtliga väljare tycker att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska bilda regering tillsammans. Det visar en undersökning som Demoskop gjort för Expressen.

Sverigedemokraterna kommer, i kraft av att partiet blir riksdagens tredje största parti, att kräva en talmanspost. Det säger SD:s partisekreterare Björn Söder till SR:s Ekoredaktion.

Fakta

Tidtabell för regering och budget

17 september: Riksdagens talman inleder samtal med partiledarna för att utse en regeringsbildare.                                             

29 september: Den nyvalda riksdagen samlas för första gången. Ny talman väljs.                                                                    

30 september: Riksdagen öppnas. Första möjliga dagen för talmannen att föreslå ny statsminister.                                                  

2 oktober: Första möjliga dagen för riksdagen att godkänna statsministern, som inte får ha 175 eller fler nej-röster emot sig.

3 oktober: Första möjliga dag för nya statsministern att läsa upp sin regeringsförklaring och presentera ministrar. Regeringsskifte sker.                                             

24 oktober: Sista dagen för budgetpropositionen om regeringen tillträtt 3 oktober. Den har tre veckor på sig efter tillträdet.                                              

15 november: Absolut sista dagen för budgetproposition (eftersom 15 november i år är en lördag blir det den 17 november).                                                           

December: Riksdagen fattar beslut om statsbudget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Teckenspråk

Mer i ämnet