Foto: Patrik Widegren/SVT

Nya större lejon ska göra Stockholms gator säkrare

Uppdaterad
Publicerad

De betonglejon som stod utplacerade på Drottninggatan i Stockholm kan ha räddat liv under terrorattacken förra året. Nu vill Stockholms stad sätta upp fler och större lejon.

Lejonen är designade av konstnären Anders Årfelt och gjuts på Gotland. De nya väger tre ton, jämfört med de vanliga som väger 900 kilo, och de ska så småningom placeras ut på olika gator i Stockholm. Bland annat på Drottninggatan.

– Vi vill ha tyngre pjäser än de som redan finns för att kunna skapa större och bättre hinder för att omöjliggöra en passage av ett tyngre fordon, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholms stad.

Till en början har man beställt två stycken provlejon som ska vara klara för leverans under våren. Efter det så kan det bli aktuellt med fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåd i centrala Stockholm – teckenspråk

Mer i ämnet