Foto: TT

Nytt klimatavtal skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Tidpunkten för när ett nytt klimatavtal ska antas i Paris har skjutits upp till lördagen. Enligt den tidigare tidsplanen skulle avtalet vara klart senast i dag klockan 18.

Hela natten har förhandlingarna pågått om det nya utkastet till klimatavtal som lades fram sent i går. Utkastet skärper målet om att begränsa jordens uppvärmning i förhållande till tidigare skrivningar.                                                        

I avtalsutkastet skärps det övergripande målet om att begränsa jordens uppvärmning till två grader jämfört med förindustriell nivå.

Klimattoppmöte i Paris – teckenspråk

Nu står det i texten att temperaturökningen ska hållas ”väl under” två grader och att man ska göra ansträngningar för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.                                         

Men miljöminister Åsa Romson oroas över att utkastet är för svagt i flera delar. ”Det är oroande att se att flera svåra frågor alltjämnt kvarstår. Det börjar bli väldigt ont om tid”, kommenterar Åsa Romson (MP) på regeringens webbsida.                                                        

Klimatmötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, säger till den franska tv-kanalen BFMTV att det ska presenteras ett kompromissförslag under lördagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimattoppmöte i Paris – teckenspråk

Mer i ämnet