Foto: TT

Nytt sätt att upptäcka risk för blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Blodförgiftning kan leda till döden inom loppet av ett par timmar. Nu har forskare i Lund hittat ett sätt att tidigt upptäcka om patienter riskerar att drabbas.

– Det kan rädda många liv, säger Adam Linder, läkare och forskare vid Skånes universitetssjukhus, till SVT.       

Tillsammans med kolleger i USA och Kanada har han funnit en markör i blodet som kan berätta vilka patienter som befinner sig i riskzonen. Därmed kan de också tidigt behandlas med antibiotika för att förhindra att blodförgiftningen bryter ut.

Blodförgiftning utvecklas ofta ur en lunginflammation eller urinvägsinfektion. Bakterier tar sig in i blodet och får kroppens eget immunförsvar att överreagera.

Vid en blodförgiftning skickar kroppen ut mängder av vita blodkroppar för att bekämpa bakterierna. För att de ska kunna nå ut i alla organ börjar blodkärlen att läcka. Därmed sjunker blodtrycket kraftigt och viktiga organ drabbas snabbt av syrebrist.

Att tidigt upptäcka om en patient riskerar att drabbas av sepsis kan därför rädda många liv.

Varje år dör omkring 10 miljoner människor i världen av blodförgiftning.

FAKTA

Blodförgiftning är en allvarlig men ovanlig infektion som innebär att bakterier har kommit in i blodet. Kroppen försvarar sig då genom att starta en inflammation som i sin tur kan göra att man blir svårt sjuk.

Man kan få blodförgiftning om bakterier kommer in i blodet via till exempel urinvägarna, huden eller lungorna. Bakterier kan även samlas vid främmande material som har opererats in i kroppen, till exempel ledproteser eller konstgjorda hjärtklaffar och därifrån spridas till blodet.

Om man är äldre eller av andra skäl har ett nedsatt immunförsvar kan man lättare få blodförgiftning.

Blodförgiftning kommer ofta mycket snabbt, ibland på några timmar och kan vara livshotande. Man behandlas på sjukhus och de flesta som får behandling blir bra igen.

Många tror att röda strimmor på huden från ett sår kan vara tecken på blodförgiftning, men dessa orsakas av en irritation i blod- och lymfkärl.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.