Foto: TT

Omotiverade operationer med privata försäkringar

Publicerad

Tre av de största företagen på marknaden för privata sjukvårdsförsäkringar har bestämt att alla operationer måste godkännas av specialistläkare på förhand.

Bakgrunden är att kostnaderna ökat kraftigt. För Länsförsäkringar steg kostnaderna med 20 procent två år i rad, utan någon synbar anledning. En granskning av 200 ortopediska ingrepp fann att över hälften var medicinskt omotiverade. I underlagen saknades ofta förklaring till varför ingreppet måste göras, säger professor Olle Svensson som gjorde granskningen.

Den nya rutinen med förhandsgranskning har lett till att försäkringsbolagen får in långt färre ärenden som gäller omotiverade ingrepp. För Länsförsäkringar har andelen fallit från 55 procent i april i fjol till 13 procent samma månad i år, enligt uppgift till SVT Nyheter.

Granskningen görs av USA-bolaget AMR som har oberoende medicinsk granskning som affärsidé. Om AMR och den behandlade läkaren är oense kan fallet överklagas till ett medicinskt råd. De onödiga ingreppen kan bl.a. bero på läkares vilja att hjälpa patienterna, säger professor Svensson till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.