Ilizarov-metoden introducerades på Skaraborgs sjukhus av den nu avstängda läkaren. Foto: Viapastrengo at the English language Wikipedia/SVT

Ortoped skadade 37 patienter

Uppdaterad
Publicerad

En läkare vid ortopedkliniken på Skaraborgs sjukhus stängs av efter att en oberoende granskning visat att läkaren skadat 37 patienter efter att ha använt en metod för att fixera benbrott, enligt Skaraborgs läns tidning.

Läkaren har använt den så kallade Ilizarov-metoden som utvecklades på 1950-talet i dåvarande Sovjetunionen. Metoden, som ersätter gips när olika benbrott fixeras, används på flera sjukhus, men den är ifrågasatt.                                             

Så sent som i fjol fick läkaren pris av Svensk ortopedisk förening för studier kring metoden.

Iliizarov-metoden

”Behandlade fel kroppsdelar”                                              

Olle Svensson, professor i ortopedi vid Umeå universitet, som gjort den externa granskningen av Skaraborgs sjukhus, anser att metoden där använts på fel typer av skador.              

– Man han har använt metoden även för till exempel handleder och axlar, säger Svensson. Han är även kritisk till att det blivit långa behandlingstider och att infektioner som uppstått inte behandlats på rätt sätt.                                                     

Han påpekar också att interna konflikter på sjukhuset lett till att problem och fel inte har kunnat diskuteras öppet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iliizarov-metoden

Mer i ämnet