Kriminaltekniker undersöker den övergivna lastbilen, i vars lastutrymme 72 människor miste livet i augustihettan 2015 Foto: Heinz-Peter Bader, TT/Reuters

Österrike: Över 70 dog i lastbilen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsoffer i den lastbil som hittades på en österrikisk motorväg i går har stigit till över 70, uppger regeringen enligt nyhetsbyrån AFP.

Lastbilen hittades på motorvägen A4 i Österrike, nära gränserna till Slovakien och Ungern, i går. Med all sannolikhet har människorna som smugglats i lastutrymmet dött av syrebrist under färden, varpå chauffören lämnat fordonet och flytt.

Österrike och Ungern har bildat en gränsöverskridande kommission för att utreda tragedin i Burgenland, uppger mediebolaget ARD.

Flyktingkris Europa – teckenspråk

Skärper gränskontroller

Österrike kommer nu att skärpa sina gränskontroller, enligt landets inrikesminister Johanna Miki-Leitner.

Hon uppmanar andra EU-länder att visa ”nolltolerans” mot människosmugglare.

– Den här tragedin påverkar oss alla djupt. Människosmugglare är brottslingar, säger Miki-Leitner.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel, som suttit i möte i Wien om flyktingkrisen på Balkan, säger att hon är skakad över tragedin.

– Det här påminner oss om att vi snabbt måste lösa migrantfrågan i en europeisk anda, i en solidarisk anda, säger hon i ett uttalande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkris Europa – teckenspråk

Mer i ämnet