Foto: SVT

”Otillgängliga play-tjänster hos tv-bolagen”

Uppdaterad
Publicerad

Dövas tidning har gjort en tillgänglighetskoll som visar att döva och hörselskadade inte har samma tillgång till SVT Play och TV4 Play som andra när det gäller direkttextade och teckenspråkstolkade program.

Bland annat har teckenspråkstolkade valvakor inte kunnat ses från andra länder än Sverige. Dövas tidning menar också att döva och hörselskadade tittare uteslutits ur valbevakningen eftersom det inte funnits direkttextade program i Play-tjänsterna

Tv-bolagen själva uppger att det beror på att dagens tekniska lösning är otillräcklig.

– En del program har vi sänt med direkttextning även på Play, men då sker det i form av en dubbelpublicering så att det finns både en sändning med och en utan textning. Detta är rätt bökigt tekniskt, vilket är anledningen till att det inte sker rutinmässigt, säger Magnus Rönnlid, chef på SVT Undertext till Dövas tidning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet