Foto: Scanpix

På väg att bli dövblinda – valde döden

Uppdaterad
Publicerad

Två döva belgiska bröder som fått beskedet att de skulle bli blinda kunde inte stå ut med beskedet. I mitten av december valde de att dö genom en dödlig injektion.

Tvillingbröderna hade tillbringat hela sina liv tillsammans. Båda var skomakare och ingen av de var gift eller hade några barn.

– De levde tillsammans och lagade mat och städade själva. Blindhet skulle ha gjort dem helt beroende av hjälp, säger deras bror till tidningen London Telegraph.

Döva tvillingar i Belgien valde döden Teckenspråk

– De ville inte hamna på en institution. Deras största rädsla var att inte längre kunna se varandra. Det var outhärdligt för dem, säger brodern.

Dödshjälp tillåtet i Belgien

I Belgien är dödshjälp tillåten. Den patient som är obotligt sjuk eller har drabbats av en olycka, och som bedömer att deras tillstånd innebär ett bestående och outhärdligt lidande, kan göra en ansökan. Det är dock läkaren som bedömer om sjukdomen eller tillståndet är obotligt.

Förutom i Belgien är dödshjälp tillåtet i Nederländerna, Schweiz, och Luxemburg, och i de amerikanska delstaterna Oregon, Washington och Montana.

Brödernas eget sjukhus nekade bröderna dödshjälp, men deras liv avslutades på universitetssjukhuset i Bryssel den 14 december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Döva tvillingar i Belgien valde döden Teckenspråk

Mer i ämnet