Foto: SVT Design

Pisa: Svenska elever bättre

Uppdaterad
Publicerad

Det har vänt för svenska elever i kunskapstestet Pisa. De svenska eleverna presterar bättre resultat i alla undersökta områden: naturvetenskap, matematik och läsförståelse.

Det innebär att Sverige åter ligger på eller över OECD-snittet.

I matematik ligger svenska elever nu runt genomsnittet, och andelen lågpresterande har minskat samtidigt som de högpresterande har ökat.

Även i läsförståelse har resultaten förbättrats, enligt den nya mätningen. De svenska eleverna ligger nu över snittet för OECD-länderna.

I årets huvudområde för Pisa, naturvetenskap, har resultaten för de svenska eleverna visserligen förbättrats något, men här ligger resultaten kvar på samma nivå som 2009.

Samtidigt är det långt till de nivåer svenska elever presterade under början av 2000-talet.

Förra mätningen en chock

Den förra Pisa-mätningen kom för tre år sedan och blev något av en chock när det framkom att de svenska eleverna hade tappat i matematik, läsförståelse och naturvetenskap och då låg under snittet i OECD-länderna. Rapporten bidrog till att göra skolan till en av de viktigaste valfrågorna 2014. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.