Foto: SVt/Familj Bergström

Polisen utreder bemötande av döv och autistisk pojke

Uppdaterad
Publicerad

Anmälan mot polisen efter händelsen mot en döv och autistisk pojke har gått vidare till intern utredning i Stockholm, skriver tidningen Nerikes Allehanda.

Det var i förra veckan som 18-årige Sebastian tog bussen från elevhemmet till skolan. En kontrollant klev på bussen och krävde busskort och legitimation av Sebastian som är döv och autistisk. Sebastian hade inget ID-kort med sig och har svårt att kommunicera. Hans syster berättar att polisen bland annat drog av honom luvan, tog tag i håret och lyfte hans ansikte.

– Han är helt förstörd nu. Han har alltid sett upp till polisen, men nu är han livrädd. Han har svårt att sova och vågar inte åka buss, säger Veronica Bergström.

Teckenspråksvärlden

– Min personal blev ditkallad av väktare eftersom en passagerare inte kunde identifiera sig, berättar Annika Haaster, lokalpolisområdeschef i Örebro.

En anmälan kom in under helgen mot polisernas agerande mot Sebastian och nu har den skickats till särskilda utredningar i Stockholm för en intern utredning.

– Det är jätteolyckligt att pojken upplevt det här, säger Annika Haaster som försökt nå pojkens mamma för beklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teckenspråksvärlden

Mer i ämnet