Foto: TT

Regeringen återinför repövningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen beslutade i dag att göra det möjligt att kalla in värnpliktiga till repetitionsövningar. Beslutet kommer sedan osäkerheten i Sveriges omvärld ökat.

– Omvärlden har förändrats i negativ mening, säger försvarsminister Peter Hultqvist till SVT Nyheter.

Beslutet innebär att omkring 7.500 personer, som genomfört värnplikten från och med 2004 eller den grundläggande militärutbildningen GMU för frivilliga och är krigsplacerade, kan komma att kallas in till repövningar.

Regeringen motiverar dagens beslut med det försämrade läget i Sveriges närhet och att krigsförbandens operativa förmåga nu måste stärkas genom fler övningar.

Försvarsministern pekar bland annat på den ökade övnings- och underrättelseverksamheten i Östersjöområdet.

– Vi ser hur omvärlden har förändrats i negativ mening:  dels den ryska upprustningen, dels den ryska annekteringen av Krim och den väpnade konflikten i Ukraina.

Enligt försvarsministern är dagens beslut ett tecken på att Sverige reagerar på utvecklingen i omvärlden.

Personer som inkallas har enligt lag skyldighet att genomföra övningen. Men det går att söka uppskov hos rekryteringsmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.