Regeringen vill utrusta Jas med långdistansrobotar

Publicerad

Regeringen vill utrusta svenska Jas-plan med långdistansrobotar som har en räckvidd på upp till 100 mil. Tanken är att avskräcka fienden.

Robotarna skulle kunna orsaka stora skador på mål som hamnar, ledningscentraler eller landningsbanor i andra länder.

– Det ger ju en ny förmåga i och med att det blir en längre räckvidd, man kan alltså bekämpa mål längre bort och det är också en hög precision och det blir ju avskräckande, säger försvarsminister Karin Enström till Sveriges Radios Ekot.

Kryssningsrobotar är omdiskuterade just för att de kan användas till att anfalla mål och länder på stora avstånd, och försvarsmaktens uppdrag är att skydda och försvara Sverige. Robotarna kan också utrustas med kärnvapen.

Flera andra länder satsar på den här typen av vapen, till exempel Ryssland, Finland och andra Östersjöländer. Försvaret menar att eftersom svensk militär kan slås ut på långt håll, så måste Sverige ha samma förmåga.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.