Reinfeldt avgår som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Reinfeldt lämnade in sin avskedsansökan på måndagen. Även Anders Borg lämnar politiken.

Efter valförlusten meddelade Fredrik Reinfeldt att han avgår som partiledare för Moderaterna och att han lämnar in sin avskedsansökan som statsminister på måndagen.

-Valrörelsen är över. Svenska folket har fattat sitt beslut. Därför kommer jag att i morgon lämna in min avskedsansökan, sade Reinfeldt i sitt tal på söndagskvällen.

Val 2014 – Teckenspråk

-Min förhoppning är att resan fortsätter. Men det blir utan mitt deltagande, jag kommer till våren att överlämna ordförandeskapet till någon annan, sade han.

Anders Borg lämnar partipolitiken

Under en pressträff på finansdepartementet meddelade finansministern Anders Borg att han lämnar partipolitiken och därmed inte kandiderar till partiledarposten.

– Jag tänker inte kandidera till posten som partiledare. Jag är stolt över det arbete vi har genomfört. Ett bredare politiskt uppdrag är inte aktuellt för mig. Jag har arbetat med ekonomisk politik hela mitt liv och det är vad jag kan och är bra på. Det finns andra som är lämpade för partiledarrollen.

Innebär det att du kommer lämna partipolitiken?

– Ja, jag kommer nog lämna partipolitiken, säger Anders Borg till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014 – Teckenspråk

Mer i ämnet