Foto: SVT

Röda Korset: Språkgaranti för flyktingar fungerar inte

Publicerad

Det kan dröja flera år innan asylsökande i Sverige får undervisning i svenska, trots att det är något som enligt lag ska erbjudas. Nu varnar Röda Korset för att lagen inte längre fungerar i praktiken och kräver att regeringen gör mer.

Enligt en undersökning som Röda Korset har gjort tycker tre av fyra svenskar att det är viktigt att asylsökande får lära sig svenska så fort de kommer till Sverige.

Men i dag kan kan det ta flera år innan en flykting får någon undervisning, trots att det strider mot lagen. Men enligt Röda Korset fungerar inte lagen i praktiken.

– Resurserna är inte tillräckliga och därför måste regeringen tillsätta mer resurser, säger Ulrika Årehed Kågström, chef för svenska Röda Korset.

Istället är det frivilligorganisationerna som går in och hjälper de asylsökande med språkträningen.

– Röda Korset har i dag verksamhet på 80 procent av landets asylmottagningar, men det kan bara vara ett komplement till den språkundervisning man borde ha rätt att få på annat håll, säger Ulrika Årehed Kågström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.