Foto: TT

”Rysk BUK-robot sköt ned MH17”

Publicerad

Den slutliga haverirapporten från nederländska utredare slår fast att det malaysiska flygplanet MH17, som förra året kraschade i östra Ukraina, sköts ned med en rysktillverkad luftvärnsrobot avfyrad från separatistkontrollerat område.

Det är den nederländska tidningen Volkskrant som skriver att planet sköts ned med en robot av typen BUK, en rysktillverkad luftvärnsrobot. Tidningen hänvisar till tre olika källor som stått den officiella utredningen nära.

Utredningen väntas dock inte peka ut vem eller vilka som eventuellt har skjutit ned flygplanet. Fokus ligger på det rent tekniska, uppger TT.

Störtade över rebellkontrollerat område

Malaysiska MH17 kraschade den 17 juli 2014, nära staden Hrabove i rebellkontrollerat område i östra Ukraina. Flygplanet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur. De flesta av offren, 193 passagerare, var nederländare, vilket är anledningen till att Nederländerna leder arbetet med den slutliga haverirapporten.

Vad som hände är mycket omdiskuterat. Ryssland har hela tiden förnekat inblandning och hävdar att planet sköts ned av ett ukrainskt flygplan.

Även pro-ryska rebeller har förnekat inblandning, och menar att de inta har tillgång till vapen som kan skjuta ned passagerarflygplan.

Den slutliga rapporten kommer att offentliggöras senare idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.