S och MP överens om jobben

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu efter intensiva förhandlingar kommit överens om jobbpolitiken.

Partierna är överens om att höja taket i a-kassan. Ersättningen ska även ligga på 80 procent under hela ersättningsperioden. Hur mycket man höjer taket är dock fortfarande oklart.

Man vill också införa en lag om tvångskvotering av kvinnor i börsbolagens styrelser om inte bolagen når målet om 40 procent kvinnor i styrelserna senast 2016.

Läget efter valet – teckenspråk

Andra förslag är att slopa fas 3 och ersätta den med extratjänster för obehöriga inom t.ex. skolan, utbildning och så kallade flexjobb för att funktionshindrade ska komma ut på arbetsmarknaden.

Dessutom stoppas företagens möjligheter att visstidsansställa under långa perioder.

Partierna ska också vara överens om att staten ska ha ansvaret för järnvägens banunderhåll samt om fler höghastighetståg.

Samtidigt presenterades också en uppgörelse om att den nya regeringen vill lagstifta om en tredje öronmärkt pappamånad i föräldraförsäkringen.

Dessutom kommer man tvinga företag att kvotera in 40 procent kvinnor i bolagsstyrelserna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet – teckenspråk

Mer i ämnet