”Jag har inga förhoppningar om en vit jul i södra Skåne, där jag ska vara, så det blir väl till att umgås inomhus,” säger SVT:s meteorolog Tomtenisse Holmqvist. Foto: SVT

Så blir vädret till jul

Uppdaterad
Publicerad

Mildvädret håller Sverige i sitt grepp med duggregn, dis och dimma. Men det finns fortfarande hopp om en vit jul även i södra Sverige.

För de som önskar sig en riktigt vit jul är meteorologernas prognos ingen munter läsning om man inte tänker fira i norra halvan av landet.

Det milda vädret ser ut att fortsätta framöver. Vi får räkna med dis, dimma och duggregn med bara några få minusgrader i norr och ett fåtal plusgrader i södra Sverige. Snön kommer snarare att töa undan än fyllas på.

– Om man inte har någon snö utanför fönstret nu kanske man inte ska önska sig en pulka i julklapp, säger Nils Holmqvist.

Vill man vara säker på en vit jul måste man fira i Dalarna eller längre norrut, dock inte vid Norrlandskusten.

I dagsläget går snögränsen i höjd med södra Svealand. De riktigt stora snömängderna finns bara i fjällen och i Norrlands inland.

Men än är det ju inte kört. Prognosen för dagarna innan julafton är fortfarande skakiga och vädret kan slå om. Det kan alltså bli en vit jul även i landets södra landskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.