Foto: TT

SD stödjer Alliansen om välfärden

Publicerad

Sverigedemokraterna stödjer Alliansen och kräver en ny utredning om vinster i välfärden, det rapporterar Sveriges Radios Ekot. SD tycker att Vänsterpartiet har fått för mycket att säga till om.

En utredning om vinster i välfärden är ett av Vänsterpartiets viktigaste krav för att partiet ska stödja regeringen.

Även Alliansen vill ha en utredning, men med ett annat fokus. Enligt Alliansen fokuserar regeringens utredning helt på att begränsa privata företags möjligheter att verka. Alliansen vill i stället betona kraven på tydligare uppföljning och kvalitet.

SD anser att regeringens förslag går ut på att stoppa privata aktörer inom välfärden och att Alliansen fokuserar mer på innehåll och kvalitet.

– Det som Alliansen har föreslagit har mer fokus på innehåll och kvalitet snarare än på driftsformen, vilken jag bedömer är sekundär, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till Ekot.

Oppositionen får därmed majoritet och finansutskottet kommer i ett så kallat tillkännagivande att kräva att regeringen omarbetar sitt förslag. Regeringen är dock inte bunden av ett tillkännagivande.

SD:s Oscar Sjöstedt medger att det ligger politisk taktik i partiets agerande. Han anser att Vänsterpartiet har fått sätta för stark prägel på välfärdsutredningen.

– Som jag ser det är den utredning som regeringen tillsatt inte socialdemokratisk politik, det är Vänsterpartiets politik, säger Oscar Sjöstedt till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.