Carl Rasmussen Foto: SVT/Kristofer Carlsson

SDI: Ingen trupp till Deaflympics

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en vecka drar Deaflympics i Khanty-Mansisjk i Ryssland igång. Men Sverige skickar inte någon trupp dit. Ishockeylaget har inte nog med spelare och det finns inga andra aktiva i övriga idrottsgrenar.

– Vi vill ha cirka 17-18 ishockeyspelare, men till varje träningsläger som vi har haft kom bara 15-16. Till slut gick vi genom spelarmaterialet och insåg då att vi bara hade 12-13 bra som vi skulle våga skicka iväg, säger Carl Rasmussen, ordförande för Svenska Deaflympics-kommittéen.

Men Carl spår ljusare tider. Han hoppas på en ny satsning inför ishockey-VM om två år och misstänker att det blir en stor trupp till sommar-Deaflympics i Turkiet 2017.

Nyhetstecken reportage våren 2015

Kan du inte teckenspråk? Det här är vad som sägs i reportaget:

Kristofer Carlsson, reporter:

Ja det där är Vinter Deaflympics hemsida.. Räkneverket räknar ner dagarna, och det är bara 12 dagar kvar innan Deaflympics i Khanty-Mansisjk sätter igång.

Jag åkte till Örebro och träffade Svenska Dövidrottsförbundets ordförande Carl Rasmussen. Han är också ordförande för Svenska Deaflympics-kommittéen. Jag ställde frågan om Sverige skickar någon trupp till Deaflympic?

Carl Rasmussen, ordf. Svenska Deaflympicskommittén:

Sverige anmälde ishockeylaget till Deaflympics, men tyvärr är den svenska truppen fortfarande för liten så här nära inpå. Vi vill ha cirka 17-18 ishockeyspelare, men till varje träningsläger som vi haft kom bara 15-16. Men vi jobbade vidare och till slut gick vi genom spelarmaterialet och insåg då att vi bara hade 12-13 bra spelare som vi skulle våga skicka iväg. Men det räcker inte.  Det är en stor sorg för SDI och ishockeykillarna att inte få åka med dit.

Vi hoppas på en ny satsning till VM om två år. Vi går lite försiktigt framåt och bygger upp laget. Vi har många unga spelare i truppen, och det är det vi ska ta vara på.

Vi har inte andra svenska deltagare som åker längdskidor eller slalom. Det har vi inte. Det var likadant vid förra Deaflympics i Slovakien, det som blev inställt. Vi hade inga deltagare då heller.

Sedan dess har vi satsat 400.000 för att fånga upp svenska deltagare i övriga idrottsgrenar. Men tyvärr var det ingen som nappade. Det var bara ishockeyn som tog del av pengarna.

I år är fjärde året som vi har satsat en summa pengar på att skicka representanter till Norrland för att leta och fånga upp aktiva. Speciellt i längdskidor och snowboard. Men det har inte gått bra.

Vi får göra nya försök, att åka upp till Norrland igen. Men det är så få aktiva där. Vi måste få döva som bor i Norrland att komma tillbaka. Utveckla Sverige och utveckla SDI till ett riktigt bra vintersportsland.

Sverige till sommar-Deaflympics i Turkiet 2017... Jag misstänker att det blir en stor trupp. Största anledningen till det är fotbollen. Något annat att se fram emot är att basketen kommer tillbaka, jag menar alltså tjejerna. Å andra sidan är herrbasketen lite mera osäker. Det ser svårt ut. Men vi hoppas att dom kommer tillbaka någon gång i framtiden.

Friidrotten; där finns det en och annan. Bowlingen, som vanligt. Simningen; ja, där har vi två unga. Men om det räcker till kommande eller nästkommande Deaflympics, det får vi se.

Men vi är inte precis oroliga för Deaflympics 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetstecken reportage våren 2015

Mer i ämnet