Foto: SVT

”Service på lika villkor”

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro erbjuder kommunen teckenspråkigt service. Där får man hjälp med allt, från försörjningsstöd till inloggning på spelsajt, på teckenspråk.

Servicecentret erbjuder service på teckenspråk, och på ett år har verksamheten ökat med 30 %. Nu vill man att det bli ett nationellt servicecenter.

Översättning till svenska

Tommy Krångh:

nyhetstecken reportage hösten 2015

Servicecenter här i Örebro är till för dem som är medborgare, företag eller organisation som behöver hjälp från kommunen i någon fråga eller bara behöver service. Det kan handla om dagis, äldreomsorg. Olika ansökningar, bidrag och ja en massa annat också.

Camilla Högberg:

Det är allt möjligt, men just nu är det ganska mycket försörjningsstöd och äldreomsorg. Men det dyker upp också frågor om dövföreningen, bidrag och så vidare. Det är de vanligaste. Vi tar vilka ärenden som helst, det kan vara allt möjligt. Det här jobbet är verkligen spännande, dagarna är aldrig sig lika.

Tommy Krångh

Vi är enda i Sverige som har ett sådant här servicecenter. Men i Göteborg finns det ett något som liknar oss lite. De är lite som en lillasyster organisation, trots de funnits längre än oss. De har ett medborgarservicekontor…

Camilla Högberg:

Teckenspråksforum.

Tommy Krångh:

Ja, det är Teckenspråksforum. Men vi har öppet varje dag, möjlighet till att komma hit när man vill och få svar på alla frågor.. Ja, vi är det enda i Sverige… i Europa också.. Och… i hela världen, tror jag också..

….på måndag. Om du har frågor så kan du ringa oss via Skype, Glide, SMS eller genom video på Facebook. Vi kollar och svarar.

Ja.. Paddan använder vi för att göra inslag till Facebook. Örebro kommun har en egen officiell facebook-sida. Jag använder den där paddan för jag har blått bakom mig och jag slipper flytta datorn för att få det blått bakom mig.

Ja vi filmar oss och sedan redigerar vi själva i datorn. Enkelt och snabbproducerat, för att vi ska hålla samma takt i informationsflödet som de hörandes Örebro kommuns sida. Jag säger hörande, men det är egentligen kommunens officiella sida jag menar. Det ska vara samma information i båda sidorna. Och vi har också egen information till teckenspråkiga om vad som händer i Örebro, till exempel. Så att döva kan gå in och kolla om det är något speciellt som händer i Örebro. Vi har inte med allt, så det är bra om du har tips som du kan skicka in.

Det som är viktigt här… Vi har något som heter ”Service på lika villkor”. Det är jätteviktigt. Här på servicecentret kan vi erbjuda service på 20 olika språk. Man får träffa någon och prata på sitt eget språk. Det är inte som på många andra platser där fungerande kommunikation förutsätter att man måste tala svenska.

Här kan man göra det på olika språk, och svenskt teckenspråk är ett av dem. Det innebär att om det är aktivitet här på servicecentret måste det alltid finnas en teckenspråkstolk på plats. Till exempel vid konsumentrådgivning en gång per månad har man alltid en teckenspråkstolk på plats. Ingen beställning behövs. Det är alltså bara att komma hit, teckenspråkstolken finns på plats klar och redo.

Och om man är sambo och behöver intyga sitt föräldraskap.. I framtiden ska vi kunna ordna detta intyg själva direkt på teckenspråk.

Och så har vi också juridisk rådgivning i samarbete med universitetet. De kommer hit en gång i månaden och då finns det teckenspråkstolk med.  Man ska inte behöva kämpa och söka. Vi har sånt service färdigt här.. Så fort det är öppet hus har vi alltid teckenspråkstolk här. Om man får syn på något intressant här, så kan man alltså bara helt spontant komma in. Vi har alltid teckenspråkstolkar här då.

Ja, det är spännande här.. Från oktober ska vi öppna webbchatt på teckenspråk i Örebro kommuns hemsida. Om man fyller i någon ansökningsblankett på hemisdan och inte förstår, så kan man klicka fram webbchattet och prata med oss direkt på teckenspråk eller skriva för att få hjälp. Man behöver inte ringa via bildtelefon.  Ja det är det jag tror blir mycket spännande i framtiden!

Tommy Krångh:

Ja, det här är något coolt som Örebro kommun gjort. De vill fråga alla medborgare här i stan hur framtidens äldreomsorg ska se ut. Är det bara på svenska, tror du?

Nej.

Det är en QR-kod. Om man använder telefonen här då dyker det upp teckenspråk. En informationsfilm på teckenspråk. Där står det också en bildtelefon adress hit så man kan ringa hit och fråga. Det är första gången Örebro kommun gör så.

Planen nu är.. Vi ser redan ett behov av att samla kommunens olika handläggare till en plats. Så planen är att vi öppnar ett teckenspråkigt servicecenter där man söker till exempel försörjningsstöd eller om man behöver ett äldreboende, då kommer det finnas teckenspråkig personal med beslutsrätt. Vi har ingen besluträtt, vi ger bara råd och förmedlar mellan parterna, men i framtiden ska vi kunna ta beslut. Alltså om man som teckenspråkig träffar någon beslutfattare inom kommunen ska den ha teckenspråk och dövkompetens. Dövkompetens är viktigt, för vi ser att det inte räcker med att bara kunna teckenspråk. Man måste veta mer om döva.

Så vi vill samla hit handläggarna. Så man kan söka till dagis, äldreomsorg… Och i framtiden ska försäkringskassan, skattemyndigheten och migrationsverket vara samlade på en plats.

Vi ser också ett nationellt behov, eftersom redan i dag ringer många kommuner, privatpersoner till oss och frågar efter tips och råd. Det kan röra sig om konsumtionsfrågor också. Ja, det är massor olika frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

nyhetstecken reportage hösten 2015

Mer i ämnet