Foto: TT Nyhetsbyrån

Skadliga kemikalier på förskolor

Publicerad

Barn utsätts för flera skadliga kemikalier på många förskolor. Det visar en inventering gjord av Naturskyddsföreningen.

Gamla bildäck, plastmadrasser och avlagd elektronik är exempel på saker som barn får leka med på många förskolor.

Trots att bildäck kan innehålla cancerframkallade ämnen och avlagd elektronik kan innehålla en rad skadliga miljögifter så finns sådant på en majoritet av de förskolor som undersökts.

”Snabba krafttag”

129 förskolor i 41 kommuner har inventerats för att försöka kartlägga vila miljögifter som barnen riskerar att utsättas för och hur medvetna förskolorna och kommunerna är om problemen.

-Vi hittade faktiskt inte en enda förskola i hela landet som tittar på miljögifter i dagismiljön. Det som vi hittar är ju väldigt stora problem, så här krävs snabba krafttag, säger Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningens ordförande.

-Man måste göra handlingsprogram i varje kommun för att avgifta den offentliga miljön, fortsätter Mikael Karlsson och menar att förskolorna måste hamna i fokus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.